FAQ

Ik wil/heb een zwemvat - en wat nu?

 

Hoe weet ik welke grootte zwemvat op mijn lijf geschreven is?

Topvraag! En het antwoord hierop is dat dit een heel subjectief gegeven is, waar we niet meteen een pasklaar antwoord op hebben.

Het is natuurlijk allemaal wat abstract om je zo’n vat voor te stellen in jouw tuin of op jouw terras. Dus als je zeker wil zijn waar je aan toe bent, neem je best gewoon een koordje met een krijtje, meet je de helft van de diameter van het vat dat je wil af, en teken je gewoon even een cirkel op de grond. 

#lifehack


Mag ik mijn zwemvat gewoon overal neerzetten? Moet ik een specifieke ondergrond voorzien?

Ja! Goeike!

Een vol vat weegt al snel zo’n 1.000 - 2.000 kg. Het is dus best belangrijk dat je ondergrond stabiel en stevig is. Probeer steentjes/kiezel te vermijden, deze zullen door het gewicht van een vol vat zorgen voor putjes in de onderkant. #nogo dus.

Ook gras/grond is niet de meest ideale optie. Je vat staat immers steeds vrij vochtig dan, en dat wil je echt niet.

Ga dus steeds voor een tegel/klinker of een andere stabiele en droge ondergrond. Indien je toch kiezel of gras onder/rondom je bad wil, leg je best een rubbertegel onder je bad. Deze kan je mooi rondom afsnijden zodat hij nadien niet meer zichtbaar is.


Hoe zwaar is een gevuld zwemvat?

Dit is afhankelijk van de grootte van je vat en het waterpeil. Wij doen ons vat bijvoorbeeld nooit tot de rand vol, maar vullen het steeds tot aan de bovenste inkeping.


Maar het gewicht van een leeg vat én het aantal liters water dat erin kunnen, worden steeds bij elk vat vermeld in de shop.

Wat is de levertermijn voor een zwemvat?

Wanneer je een vat bestelt, nemen we binnen de 48u contact met je op om een afhaal- of levermoment af te spreken. 

Verder vermelden we sowieso altijd in de shop wanneer een product tijdelijk niet voorradig is. Hiervoor werken we dan met een preorder systeem en daarin vermelden we dan weer in de description wanneer verwacht wordt dat de vaten bij ons toekomen.


Ik zou graag mijn zwemvat zelf willen ophalen. Kan dat? Welke regio haal ik het zwemvat op?

Yes!!! Dat kan absoluut. Kies voor afhalen bij het afrekenen van je bestelling en dan contacteren we je asap om een afhaalmoment in te plannen regio Sint-Truiden. 

Zeiden we trouwens al dat je bij afhaling 5% korting op je aankoop krijgt? That's right! #cadeaukevandefirma

Kan ik van mijn zwemvat in de winter ook een hot tub maken? Hoe doe ik dit?

Zeker weten! Je kan je volledige zomeropstelling simpelweg omtoveren tot een hot tub door tussen de return van de pomp en je vat onze houtkachel te plaatsen. Je pomp zal het water dan uit je vat pompen, filteren en nadien door de kachel pompen, terug naar je vat. De kachel warmt je water gemiddeld 12 graden per uur per 1.000 liter water op. De kwaliteit van je stookhout speelt hier uiteraard ook een belangrijke rol in.

Ook nog een belangrijke sidenote: door het aansluiten van een houtkachel, maak je van je standaard vat een hot tub, en dus geen jacuzzi. We willen dus geen valse verwachtingen scheppen en je een ware jacuzzi/bubbelvat beloven. #honestyfirst he jongens.

 

Kan ik mijn zwemvat verwarmen in de zomer?

Dat kan! Ook in de zomer kan je verwarmen met de houtkachel of kies je voor een warmtepomp. (bieden we (nog) niet aan jongens, sorry)

Wil je toch minder extreem verwarmen, dan is een solar pool cover van bijvoorbeeld Intex, altijd een goede optie. Verder zijn onze vatjassen zwart, wat sowieso ook al sneller opwarmt.  


Mag ik het water doorheen het hele jaar in mijn zwemvat laten?

Dat mag je! Ook de koeien in de weides hebben dorst in de winter, dus deze vaten zijn totally winter proof. Let wel dat je dan best ook in de winter minimaal 4u per dag je pomp laat draaien. Stilstaand water is immers een no-go voor de verzinkte laag van je vat. 


Wil je dus besparen op elektriciteit en heb je niet de ambitie om je vat als hot tub of ijsbad te gebruiken? Laat het dan best even leeglopen. Je kan het daarna omdraaien met de opening naar onder om vuiligheid te vermijden en de opstart van het zwemseizoen in de zomer te vergemakkelijken. 

 

Kan ik mijn zwemvat schilderen?

Ook dat is zeker mogelijk! Let wel dat je een verf gebruikt die geschikt is voor buiten en dat je vat grondig ontvet is vooraleer je begint. Wanneer je chloor wil gebruiken, zal een geverfde tank een iets betere bescherming bieden aan je vat. Het is echter wel aan te raden om je vat dan na 5-10 jaar een nieuwe verflaag te geven. 


Kan ik mijn zwemvat ingraven?

Dat kan ongetwijfeld.
Wij zijn echter van mening dat een ingegraven zwemvat de charme van het vat an zich volledig wegneemt. Indien je een ingegraven vat wil, opteer je dus best voor een poly zwemkuip.

Deze kuipen worden gemaakt door dezelfde fabrikant en worden binnenkort ook ingevoerd door TANKKD. En wie weet vind je ze binnenkort ook in onze webshop terug! #neversaynever


Kan mijn huisdier mee in het zwemvat?

Als jouw huisdier kan zwemmen, dan yes! Anders dan met kunststof zwembaden, kunnen de nageltjes van jouw viervoeter in deze vaten geen schade aanrichten (tenzij je vat geverfd is natuurlijk. Dan kunnen er wel krasjes ontstaan).

Let wel dat jouw viervoeter al wel eens los zand tussen zijn kussentjes durft meedragen, en dat dit in het water naar de bodem zal zakken. Dit zand is als je zoals wij in Haspengouw woont eigenlijk meer een soort stof, en is bijgevolg zo klein dat je pomp het niet kan oppikken. In dat geval hou je je viervoeter dus toch beter uit het bad.

Yes, we learned the hard way 😅.


Wordt het staal van een zwemvat niet superwarm in de zomer? Kan ik me verbranden?

De rand van het zwemvat kan inderdaad warm worden bij extreme hitte.
Wil je dit vermijden, gebruik dan poolnoodles en plaats deze over de rand.

#lifehack


Is chloor slecht voor mijn vat?

We raden je inderdaad aan om zo min mogelijk chemicaliën te gebruiken om de duurzaamheid van je vat te verlengen.

Als er toch corrosie optreedt, kan je deze echter heel makkelijk behandelen. Ontvet je vat dan eerst met wasbenzine. Nadien met chrome spray paint opfrissen en je vat kan er weer minstens vijf jaar tegen.


Ik heb mijn bad beschadigd - de galvanisé kwam eraf

No panic! Dit los je gemakkelijk op.

Ontvet je vat met wasbenzine, behandel beschadigde plek met chrome spray paint en klaar is keesje!


Moet ik mijn pomp dagelijks aanzetten?

Wanneer je met een zandfilterpomp werkt stel je deze best dagelijks minimaal vier uur in. Dat kan handmatig of via het automatisch geïntegreerde programma (zie handleiding meegeleverd bij de betreffende zandfilterpomp).


Moet mijn pomp draaien als ik m'n hot tub gebruik?

Bij gebruik van een combi-kachel of zandfilterpomp: de pomp altijd laten draaien tijdens het gebruik en tot minimaal 1 uur na het einde van de verwarmingssessie, om oververhitting van de kachel te voorkomen.

Oververhitting kan immers leiden tot schade en hiervoor kan noch ‘T VAT, noch Tankkd aansprakelijk worden gesteld.

#sorrynotsorry


Hoe maak ik de gaten voor de pomp in mijn vat?

Hiervoor gebruik je een klokboor van 68mm die geschikt is voor metaal.

Je maakt 2 gaten in de middenband van je vat. Eén daarvan eerder bovenaan  onder de bovenste rimpel, de andere eerder onderaan de middenband, boven de onderste rimpel.
Zorg dat er ongeveer 50cm tussen de 2 gaten is om een goede doorstroming te garanderen.

Wanneer je de QR-code op je vat scant kom je trouwens terecht op een pagina boordevol instructievideo's.

No panic dus, you got this!

Toch teveel gedoe?
Laat je pompgaten door ons klokken!